Behandelwijze en Intake

De behandeling begint met het in kaart brengen van de aanwezige klachten door middel van een intensief consult, waarbij gevraagd wordt naar de energiehuishouding, eet-, drink- en leefgewoonten, slaappatroon en stoelgang. Daarop kunnen een persoonlijk behandelplan en de eerste behandeling gebaseerd worden. Deze eerste behandeling – inclusief consult – duurt gemiddeld 90 minuten, de daaropvolgende behandelingen kosten minder tijd. Daarna volgt het bekijken van de tong en het voelen van de pols, dit geeft aanvullende informatie over de aanwezige klachten. Om nog meer duidelijkheid te krijgen over de aard van de aanwezige klachten kan meridiaan- en buikdiagnose (hara) gedaan worden. Als deze onderzoeksmethoden verricht zijn volgt de diagnose en zal er een afweging gemaakt worden welke acupunctuurpunten er het beste geprikt kunnen worden en of er aanvullend Moxa, Gua Sha of Cupping gedaan kan worden. Aan het begin van elke behandeling vindt een evaluatie plaats en volgt hierop weer een nieuw behandelplan.

Wat is Gua Sha?

Een duizenden jaren oude techniek die nu nog steeds wordt toegepast in ziekenhuizen in Beijing in combinatie met acupunctuur en/of cupping. Gua Sha betekent de ziekte uit het lichaam schrapen. “Gua” kunnen we vertalen met “schrapen”. “Sha” betekent “gestagneerde energie die zich in het lichaam vertaalt naar klachten of ziekten”.

In de behandeling wordt een speciale olie op de huid aangebracht. Vervolgens wordt er met een schraper (een jadesteen of Bianstone ) overheen geschraapt. Op plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn, verschijnen vervolgens plekken die er uit zien als bloeduitstortingen of schrammen. Deze kunnen in kleuren variëren van diep rood tot zelfs zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en vaak betekent dit ook: hoe chronischer de stoornis. Dankzij de olie doet het schrapen niet of nauwelijks pijn. 

Met Gua Sha worden niet alleen het onderhuidse bindweefsel, maar via de meridianen ook allerlei organen, spieren, bloedvaten, etc. in het hele lichaam beinvloed. Gua Sha is daarom een geschikte therapie voor allerlei klachten zoals hoofdpijn, migraine, RSI (CANS), tenniselleboog, rugpijn, PMS, zenuwpijn, gewrichtspijn, spijsverteringsstoornissen, slapeloosheid en vele andere klachten.

Wat is Cupping Therapie?

Cupping Therapie is een methode waarbij een glazen of aardewerk kop wordt aangebracht op het huidoppervlak. Door de kop kortstondig aan de onderkant te verwarmen zet de lucht in de kop uit, waarna de kop snel op de huid wordt geplaatst. De daarop volgende afkoeling krimpt de lucht weer en is de kop vacuüm vastgezogen op het huidoppervlak. Dit alles doet beslist geen pijn.

Door de vacuüm trekkracht van de kop worden de onderliggende spieren en huid extra doorbloed en ontdaan van afvalstoffen, met als gevolg algehele ontspanning. Cupping heeft een enorme dieptewerking. Cupping Therapie bewijst vooral zijn nut bij schouder- en nekklachten door stress en spanning, migraine en rugklachten.

Verder is het nog bijzonder te weten dat na een Cupping op de plek waar de kop vacuüm gezogen was, een dieprode plek te zien is. Dit is een normaal verschijnsel. Het komt door de intense doorbloeding van het weefsel. De kleur van de plek kan verschillen, van rood tot diep paars. De kleur geeft de Chinese arts ook houvast bij het stellen van de diagnose over de conditie van de patiënt. De resterende rode/paarse plek is verder alleen een cosmetisch verschijnsel: het doet geen pijn. Na een paar dagen zal de plek weer verdwenen zijn.

Wat is Moxa?

Moxa is een veel gebruikte therapie in de Traditionele Chinese Geneeswijze, het kan toegepast worden als aanvulling op een Acupunctuurbehandeling maar kan ook als op zichzelf staande therapie gezien worden afhankelijk van welk behandeldoel men voor ogen heeft.

Een Moxa rol, gemaakt van gedroogd bijvoetskruid, ziet eruit als een dik stuk wierook en wordt vlak boven de huid gehouden ter plaatse van een Acupunctuurpunt om een specifieke werking te bewerkstelligen.

Moxa kan onder andere toegepast worden bij:

  • verminderen van vermoeidheid
  • bewegen van chi en bloed
  • zacht maken van littekenweefsel
  • reumatische klachten

Wat is Constitutional Facial Acupunctuur?

Constitutional Facial Acupunctuur bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst krijgt u natuurlijk een intakegesprek. Daarna vindt er een diagnostische analyse plaats aan de hand van pols- en tongdiagnose volgens de theorie van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Op basis van de gestelde diagnose wordt er eerst Acupunctuur op het lichaam toegepast om de constitutie te balanceren en de orgaanenergieën aan te sterken. Daarna wordt Acupunctuur op het gezicht toegepast, waarbij speciale, zeer dunne naalden worden gebruikt. Vervolgens krijgt u een Cuppingmassage op het gezicht die zorgt voor een goede doorbloeding en ontspanning van de spieren in het gezicht.

Wat houd Rook-stop-Begeleiding d.m.v. Acupuntuur in?

Stoppen met roken zonder begeleiding of therapie is zeer moeilijk. Cijfers tonen aan dat slechts een zeer klein percentage rokers kan stoppen met de zogenaamde “cold turkey methode”, op eigen houtje en zonder hulpmiddelen.

Mevr. Tjon-En-Fa verdiept zich in de effecten van nicotineverslaving op lichamelijk en psychisch vlak (neurofysiologie, symptomatologie van de dependentie). Aan de hand daarvan bepaalt ze een individueel rokersprofiel, waarna een individueel behandelplan op basis van het fysieke en psychische “profiel” van de roker wordt opgesteld (differentiatie, werkzame kruiden en acupunctuurpunten).

  • Deze speciale behandeling zal eind december 2014 beschikbaar zijn in de praktijk van Chi-Balance. 
Content tab 2

 

 

Tarieven

Acupunctuur Intake en Onderzoek € 30,-
Consult 1 uur € 85,-
Laser Acupunctuur 1 uur € 90,-
Vervolg Laser consult (30 min) € 50,-
Facial Intake en Onderzoek € 30,-
Facial Consult 1 uur € 95,-
Een vervolg consult kan naar wens worden uitgebreid.

ANNULERINGSVOORWAARDEN:
Gelieve 24 uur van te voren af te zeggen, anders worden er kosten in rekening gebracht.

Eigen Risico
Acupunctuur valt niet onder uw eigen risico!
Vergoedingen
Voor acupunctuur heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. U bent vrij om er zelf voor te kiezen. Als u ‘Aanvullend Verzekerd’ bent, wordt het vaak geheel of gedeeltelijk vergoed.